سالانه ۱۱ میلیون تن قارچ در دنیا تولید میشود که ایران با تولید ۱۸۰ هزار تن از این محصول، در رتبه هفتم بزرگترین تولیدکنندگان قارچ قرار دارد و به گفته رئیس انجمن پرورشدهندگان قارچ خوراکی امسال برنامه ۲۰ درصدی افزایش تولید این محصول در دستور کار قرار دارد.
با صنعتی شدن این کسب و کار میتوانیم شاهد محصولات بیشتر و باکیفیت تری باشیم. نکته مهمی که باید به شما در مورد پرورش قارچ و طرحهایی که در اینترنت است بگویم این است که بله شما در یک اتاق سه در چهار به همراه خانوادهات هم میتوانی قارچ پرورش دهی اما فقط درجا زدن است چرا که باید محصول بهصورت عظیم و گسترده کشت شود تا هزینه و درآمد سر به سر شود. بهتر است سالن پرورش قارچ را اجاره کنید نه اینکه آن را بسازید چرا که ساخت سوله برای این کار بسیار هزینه بر است و این امر در ابتدای کار خرج بسیاری را روی دستشان میگذارد.
کسی که کارش را اصولی آغاز میکند با سختیهای کار هم آشنا میشود. چون این صنعت نیاز دارد که افراد شیفت شب هم بالای سر کار باشند یا ممکن است برق قطع شود و سالن دمای مناسب را از دست بدهد و… پس باید بدانید که درواقع این کار سختیهای زیادی دارد. قارچ موجودی زنده است و هر اتفاقی آن را تحت تاثیر قرار میدهد. چون کافی است افراد تنها ٢۴ ساعت بالای سر کار نباشند. در این صورت کل زحمتهای قبلی از دست میرود. برای یک واحد کوچک ١٠٠ تا ١۵٠ تنی که زمین و سوله و… را در اختیار داشته باشد، بین ١۵٠ تا ٢٠٠ میلیون تومان سرمایه اولیه نیاز است. این هزینه برای راهاندازی یک واحد نیمه صنعتی و تولید اصولی و دائمی است. در بحث پرورش قارچ، اگر واقعا کاری حرفهای را آغاز کنید و همه جوانب را رعایت کنید ، بعد از کسر همه هزینههای تولید و نیروی انسانی و… میتوانید روی سود سالانه ۴٠ درصد حساب کنید. البته هستند واحدهایی که ممکن است با همین شرایط سودشان بین ٢۵ تا ٣٠ درصد باشد اما بهطور کلی سودی تا همین حدود نصیب سرمایهگذاران میشود. چنین واحدی برای بیش از ١٠ نفر اشتغالزایی میکند. البته ناگفته نماند که میزان سرمایه مورد نیاز تولید قارچ به وسعت کار و میزان کار بستگی دارد. بهطور کلی اگر فردی تصمیم به سرمایهگذاری در زمینه تولید صنعتی قارچ گرفته و میخواهد تولیدی اقتصادی را روانه بازار کند لازم است برای آن هزینه بالایی در نظر بگیرد. بهطور مثال یک مزرعه ۴٠٠ تنی صرفا در بخش تجهیزات و گلخانههای مورد نیاز باید ۵ میلیارد تومان سرمایهگذاری کند و متناسب با منطقه به قیمت زمین هم افزوده میشود.
نکته بسیار مهم اول : میزان تولید بیشتر به تجربه شخص تولید کننده و کمپوست درجه ۱ و خاکپوششی پاستوریزه بستگی دارد
نکته بسیار مهم دوم : برای شروع تولید قارچ از کم شروع کنید ، حداکثر ۱ تن کمپوست خریداری کنید و در شرایط استاندارد نگه داری کنید و تمام تجربه ها را یادداشت کنید و بعد ۲ دوره با تجربه و علم کافی به کار حرفه ای را شروع کنید
*قارچ دکمه ای بسیار حساس است و هر اشتباهی تمام محصول و زحمت شما را نابود خواهد کرد.
نکته بسیار مهم سوم : حتما قبل از هر گونه سرمایه گذاری در دوره های آموزشی فراساحل نگار شرکت کنید تا با کلیه شرایط اینکار اشنا شوید و شرایط مورد نیاز قارچ را دقیقا فراهم کنید.