عمق کاشت: ۳ سانتی متر
دمای مناسب برای جوانه زنی: ۲۴-۲۱ درجه سانتی گراد
مدت زمان جوانه زنی: ۱۰-۷ روز
خاک: لومی – شنی
pH خاک: ۷-۵.۵
نور: آفتاب کامل
آبیاری: هفته ای یکبار
فاصله دو بوته: ۹۰- ۶۰ سانتی متر
برداشت: ۱۰۰-۶۰ روز پس از کاشت بذر
متوسط عملکرد فیسالیس در کشت گلخانهای حدود 15 تن در هکتار گزارش شده است.
این محصول نصف گوجه فرنگی آب نیاز دارد و دو برابر آن محصول میدهد و فیسالیس به دلیل داشتن ویتامینهای a، e، f، p.، c. و آنتی اکسیدانها به میوهای ضد سرطان معروف شده است.
کاشت بذر فیسالیس
کشت فیسالیس با توجه به منطقه و شرایط آب و هوایی در چندین دوره از سال میتواند صورت گیرد. در مناطق نیمهگرمسیری که احتمال وقوع یخبندان وجود ندارد، کشت آن در هر دوره از سال امکانپذیر است.
اگر چه برخی ارقام مقاوم به سرما تا 10 درجه زیر صفر را نیز تحمل میکنند، اما بهتر است برای جلوگیری از سرمازدگی در اواخر پاییز، سطح خاک و ریشهها را مالچپاشی نمود.
زمانی که دمای هوا در بهار به ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتی گراد رسید، میتوانید بذر را در زمین اصلی بکارید. اما برای اینکه بوتههای قوی داشته باشید میتوانید بذرها را ۴ هفته قبل از شروع بهار در سینی کشت بکارید تا به محض گرم شدن هوا نشاها را به زمین اصلی منتقل کنید.
کاشت فیسالیس در گلخانه
شیوه کاشت فیسالیس در گلخانه همانند سایر گیاهان این خانواده به صورت انتقال نشاء است. از زمان کاشت تا نمو اولین میوه حدود 90 روز طول میکشد. بهترین زمان کاشت در اواخر تابستان تا اوایل پاییز است. در برخی از مناطق، این محصول تا 4 بار در سال کشت میشود.
جوانه گل پس از 40 روز و اولین میوه پس از هشتاد روز ظاهر میشود. در مناطق عاری از یخبندان، گلدهی 2-3 بار در طول سال اتفاق میافتد.
تراکم کاشت فیسالیس در گلخانه
تراکم کشت فیسالیس در شرایط فضای باز و شرایط گلخانه متفاوت است. در شرایط گلخانه، تعداد بوته برای 1000 متر گلخانه بین 1000 تا 2000 بوته است. اما در شرایط فضای باز تا 25000 بوته در هکتار نیز گزارش شده است. در گلخانه فاصله کاشت بین دو بوته 50 سانتیمتر و فاصله ردیفها 120 سانتیمتر در نظر گرفته میشود.
استفاده از قیم نخی همچون گوجهفرنگی گلخانهای برای هدایت ساقههای فیسالیس ضروری است و بوتهها پس از رسیدن به انتهای نخ، یا قطع شده و یا آویزان میشوند.
برداشت فیسالیس
بسته به آب و هوای منطقه ای که در آن بذر فیسالیس آمریکایی را کاشتهاید، میوههای خوشمزه و زرد رنگ آن پس از ۶۰ تا ۱۰۰ روز آماده برداشت هستند. زمانی که پوسته بیرونی شروع به خشک شدن میکند و میوههای زرد نمایان میشوند، میتوانید میوهها را برداشت کنید. میوههای این فیسالیس شیرین و طعم بسیار مطلوبی دارند و میتوانید به صورت تازهخوری مصرف کرده و یا از آن در تهیه مربا و دسرهای خود استفاده کنید.
فروش و بازاریابی فیسالیس
این میوه تقریباً در تمام دنیا طرفدار دارد و به عنوان میوهای خاص و پرخاصیت در نظر گرفته میشود. این میوه در ایران و حتی بسیاری از کشورها میوهای جدید و لوکس است. به همین دلیل با قیمت بالایی در ایران به فروش میرسد.
چون فیسالیس بعد از برداشت در فضای آزاد ماندگاری طولانی دارد از این جهت صادرات این محصول ریسک کمی داشته و میتوان محصول را سالم به مقصد رساند. برای تولید تجاری و اقتصادی، کشت و پرورش آن در فضاهای بسته اعم از زیر پوشش پلاستیک یا سایبان صورت میگیرد.
قیمت فیسالیس هر کیلو 195000 تا 270000 تومان بصورت تناژ هست.
حداکثر باردهی این گیاه در سال سوم میباشد؛ بنابراین انتظار میرود در صورت کاشت استاندارد و اصولی در سال سوم 4500 کیلوگرم میوه تازه فیسالیس تولید شده و هر کیلوگرم آن 195 هزار تومان به فروش برسد.
میزان کل فروش در سال سوم حدود 877میلیون تومان بوده که در نهایت سالانه حدود 620میلیون تومان سود ویژه، نصیب کشاورز خواهد شد.