اخبار و مقالات, کشاورزی

چرا گل شاخه بریده پرورش دهیم؟

کشور هلند که مساحت آن معادل یکی از استان های ماست، ارز آوری زیادی از طریق صادرات گل های بریدنی و نیز گلدانی دارد. هلند نه خاک مساعدی دارد و نه هوای مطلوبی! گلکاری در هلند اغلب درگلخانه ها و توسط خاک های مصنوعی انجام می گیرد.

 

در ایران در فصل بهار و تابستان،گلکاری در مناطق معتدل و در فصول سرد سال، در مناطق گرمسیری رواج دارد. صنعت گلکاری در ایران می تواند پیشرفت کند،

مصرف سرانه گل های بریدنی در ایران، سالانه ۶ گل( در برخی منابع ۱۵ شاخه) برای هر فرد است! این رقم را با ۱۸۰ شاخه برای هر فرد در سال کشور آلمان مقایسه کنید!

اما با وجود سطح کشت زیاد چرا صنعت گلکاری ایران پیشرفت خوبی نداشته؟

جواب) روش های نگهداری، ترابری و انتقال گل ها در ایران قوی نیستند.

استان هایی که در امر کشت و کار گل ها و گیاهان زینتی فعالند عبارتند از: تهران، مرکزی، مازندران، خوزستان، فارس، گیلان، کرمان، خراسان.

روشهای دسته بندی گیاهان زینتی

۱) بر اساس خواص گیاهشناسی: یکی از مهم ترین دسته بندی ها می باشد که اساس کار در آن تیره ها می باشد.

۲) بر اساس استفاده ای که از گیاهان می کنیم، مثل گیاهان فصلی، درون خانه ای، درختی، درختچه ای و…

۳) بر اساس استفاده در فضای سبز: مثل گیاهان آبزی،گوشتخوار، معمولی،گوشتی، کاکتوس هاو…

در باغبانی بیشتر دو دسته بندی اول مد نظر می باشد.

البته استثناء هایی وجود دارد مثلا برخی گیاهان می توانند در هر دسته ای قرار بگیرند. مثل رز، برخی از گونه های بگونیا، گل حنا و…

گلکاری در هوای آزاد شامل الف)چمن کاری و ب)گیاهان باغچه ای می شود.

نکته ۱» گیاهی مثل بنفشه را بعنوان گیاهی یکساله کشت می کنیم. چون که حساس به گرماست، در سرما کشت می شود و تا زمانی که درجه حرارت بالا نرود، خوب می ماند ولی پس از گرم شدن هوا باید خیلی مراقبش باشیم مثلا برایش سایه بدهیم و… که اصلا مقرون به صرفه نیست به جای آن گیاه مناسب فصل را جایگزین می کنیم.

نکته۲» درگیاهان علفی دو ساله و چند ساله ای که ساقه چوبی نمی شود، به تدریج گل ها پدیدار شده و پس از اتمام گلدهی در سال بعد دوباره گل می دهند، مثل تاج الملوک، گل انگشتانه.

نکته: سوخ دارها برای گلدهی معمولا نیاز به چند سال دارند. برخی از سوخ ها بعد از گلدهی از بین می روند و سوخ جدید جایگزین می شود( مثل گل لاله). برخی از سوخ ها پس از هر بار گلدهی نیز سالم می مانند و باز گل می دهند ( مثل گل نرگس).

ارکیدها:

چون احتیاجات رشد و نموی ارکیدها با بقیه گل ها متفاوت است، آن ها را در یک گروه مجزا دسته بندی کرده اند. البته یک ارکید می تواند گل بریدنی هم باشد.

سرخس ها:

به دلیل احتیاجات رشد و نموی خاص، یک گروه خاص هستند. ضمن اینکه برگ سرخس ممکن است در کنار گل بریدنی نیز استفاده شود.

گل و گیاهان گلخانه ای

گل های بریدنی:

گل بریدنی قسمتی از گیاه است که بریده می شود و می تواند حاوی گل باشد یا ممکن است گل همراه با ساقه و یا گل همراه با برگ و ساقه باشد.

کاکتوس ها وگیاهان گوشتی:

گونه های کراسولاسه نیز جز این دسته هستند.

گیاهان درون خانه ای:

شامل گیاهان گلساره ای یا گلدانی ( سیکلامن و سینرر) و گیاهان برگساره ای یا اپارتمانی ( حسن یوسف و برگ انجیری)

نکته: گیاهان گلساره ای احتیاج به نور بیشتری برای گلدهی دارند. در گیاهان برگساره ای نیز آنها که برگ رنگی هستند نور پسند هستند مثل کروتون و حسن یوسف.

گیاه افزایی: قلب تولید در گلکاری تجاری، گیاه افزایی است.

تکثیر بذری راحت و اقتصادی است. ولی در برخی موارد به دلیل مشکلاتی چون تفرق صفات مجبوریم از روش های رویشی برای افزایش استفاده کنیم.

معمولا در گلکاری تجاری باید درصد تندش بذر حداقل ۶۰% باشد، در غیر اینصورت کاشت بذر تلف کردن وقت و مواد است. البته استثناء هایی هم هست مثلا برخی از تیره های گیاهی درصد تندش بذرشان ژنتیکی پایین است مثل تیره چتری ها (Apiaceae)

تیمارهای تسریع کننده جوانه زنی بذور شامل ۱) خیساندن بذور در آب گرم( بیشتر برای بذرهای با پوست سخت، در  آب ۹۸-۷۷ درجه سانتیگراد به مدت ۲۴-۱۲ ساعت ومیزان آب ۵-۴ برابر حجم بذور می باشد).

۲) چینه سرمایی یا استراتیفیکاسیون( دمای ۷-۲ سانتیگراد، به مدت چند هفته)،

۳-خراش دهی یا اسکاریفیکاسیون( خراش دهی پوسته بذور)

در زمان کشت بذور به نور، دما و مواد غذایی توجه شود. رطوبت و تهویه مهم ترین عوامل در جوانه زنی بذر هستند. برخی از بذور نظیر بذرارکیده که ذخیره غذایی کافی ندارد را می توانیم به وسیله روش های کشت بافت پوشش دهی کنیم بعد از تولید دانهال، گیاه به کود و مواد غذایی نیاز دارد.

کشت توپی(Plug culture)

کشت توپی در گلکاری حرفه ای خیلی اهمیت دارد که هر بذر درمقداری خاک فشرده و بصورت توپی کشت می شود. در این روش کشت در سینی های توپی مثل شانه تخم مرغ انجام می شود. در هر کدام از گودال ها، بذرها کشت می شوند. هر بخش، ریشه مستقلی دارد و ریشه ها در هم فرو نمی روند.

محاسن کشت توپی

۱-انتقال نشا در زمان کمتر                                ۲-رشد سریع تر و یکنواخت تر

۳-کاهش پوسیدگی ریشه ها پس از نشا کردن         ۴-زود گلدهی و یکنواختی در گلدهی

در صورتی که تمایل دارید بصورت اصولی کار را اموزش ببینید با شماره ۰۲۱۶۶۰۶۹۳۰۱ تماس بگیرید